”Ali”, 19, lever som papperslös: ”Har tur som lever”

Publicerad

”Ali” har levt som gömd i Sörmland i över ett år. Han är en av många tidigare ensamkommande som lever i Sverige utan uppehållstillstånd. Han berättar att han är rädd för att polisen ska hitta honom.

Ali, som egentligen heter något annat, flydde från Somalia när han var nio år och kom till Sverige ensam 2013 som 14-åring. Han sökte sökte asyl och fick under tiden bo i ett familjehem i två år för att sen bli flyttad till ett HVB-hem. När han var 15 år fick han för tredje gången avslag på sin asylansökan.

– Jag mådde dåligt den dagen när jag fick mitt avslag. Jag visste inte vad jag skulle göra eller vad som skulle hända, det var kaos, säger han.

”Svårt att leva utan papper”

I beskedet stod det att han var tvungen att lämna Sverige på sin 18-årsdag. Det var då han bestämde sig för att leva som papperslös.

– Jag har tur som lever i dag och att jag mår bättre i dag. Det är svårt att leva utan papper i Sverige. Man kan knappt göra någonting.

Men du har ju fått avslag på din asylansökan och lever olagligt här, varför åker du inte tillbaka?

– Jag har ingen familj i Somalia, jag vet inte var de är. Efter kriget så var jag bara nio år och flydde från landet. Vad har jag att återvända till? Jag är livrädd, säger han.

Varje år försvinner flera ensamkommande i Sörmland. Många av dem väljer att leva som papperslösa. Länsstyrelsen jobbar nu för att ta fram rutiner för hur man ska förebygga att fler väljer att försvinna.

Hör Ali berätta mer om sin situation i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer