Läsning för de allra minsta

Publicerad

Ge dina barn ett språk. Det menar den ideella föreningen Läsrörelsen, som nu inleder projektet Berätta, leka, läsa i samarbete med förskolor och bibliotek i bland annat Sörmlands kommuner.

Bakgrunden är att andelen småbarnsföräldrar som läser högt för sina barn har minskat drastiskt. Från att 70 procent av föräldrarna gjorde det dagligen för tio år sen, till 35 procent idag. Detta enligt en undersökning av Läsrörelsen och Junibacken.

Unikt med det här projektet är att det riktar sig till de allra yngsta, barn mellan ett och tre år.

Språket det centrala

– Det är en grupp som man vanligtvis inte jobbar så mycket med. För trots att alla vet att de tre första åren i en människas liv är de absolut viktigaste så är det så att man oftast börjar vid 4-6 års ålder. Men det är i de här åren man ska börja och då handlar det om att jobba med samma bok under en hel termin: att leka, berätta, klä ut sig, sjunga och göra många olika saker. Att riktigt äta sig in i de här böckerna. Det är språket som är det centrala, säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare Läsrörelsen.

Projektet Berätta, leka, läsa kommer att pågå i Sörmland, Västmanland och Örebro fram till och med våren 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.