Stridsfrågan handlar om de 22 miljoner som Eskilstuna kommun plockar ut ur sitt bostadsbolag varje år under en sexårsperiod. Foto: SVT

Låst läge i förhandlingarna om Eskilstunahyror

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart hur stor hyreshöjning det blir i år för de hyresgäster som hyr av Eskilstunas kommunala bostadsbolag Kfast.

Parterna står långt ifrån varandra och nu har förhandlingarna strandat.

Förhandlingarna berör drygt 7 000 hyresrätter i Eskilstuna. Stridsfrågan handlar om de 22 miljoner kronor som Eskilstuna kommun planerar att plocka ut ur Kfast varje år under en sexårsperiod, med start från och med fjolåret 2018.

”Är som att straffbeskatta hyresgästerna”

De pengarna behövs bland annat till att rusta upp lekparker och för att tillgänglighetsanpassa gator och torg, anser kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S). Men Hyresgästföreningen håller inte med.

– Det borde alla i kommunen vara med och betala och att ta ut det på det här viset är som att straffbeskatta hyresgästerna, säger Fredrik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat att Kfast vill höja hyrorna med 3,75 procent i år, vilket är ett mycket högre krav än många andra bostadsbolag har.

Fredrik Elf, vd på Kfast, skriver i ett mejl till SVT att hyrorna behöver höjas bland annat eftersom bolagets fastighetsbestånd står inför ett omfattande renoveringsbehov.

– Hyresgästföreningen delar den uppfattningen men har låst fast sig vid att diskutera vår utdelning till ägaren, skriver Fredrik Elf.

Avgörande försenas

Förhandlingen ska nu i stället avgöras i Hyresmarknadskommittén, en funktion inom de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation som finns till just för att lösa låsningar av det här slaget.

Det här gör att förhandlingarna försenas och ett avgörande kan väntas tidigast om en eller ett par månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.