Olyckan gör att trafiken i södergående riktning på E4 leds om. Foto: Pontus Stenberg

Lastbil välte på E4 – vägen stängdes av

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil körde vid lunchtid på måndagen in i ett mitträcke på E4 norr om Stavsjö i Nyköpings kommun. Lastbilen välte och hamnade i diket. Vägen stängdes av i södergående körfält. Under kvällen flyttade Trafikverket fram sin prognos för när vägen ska vara helt farbar igen till klockan 23 på måndagskvällen.

Olyckan inträffade vid halv ett på måndagen i södergående riktning. Enligt polisen fördes lastbilschauffören till sjukhus med ambulans. Det rör sig om en man i 20-årsåldern och han är inte allvarligt skadad, enligt polisen.

Dieselläckage från lastbilen

Det är totalstopp i södergående riktning och kommer fortsätta vara det tills man är klar med bärgning av lastbilen.

– Det har även läckt diesel från lastbilen. Det har beställts ut grävmaskiner som ska gräva bort jorden som skadats, säger Stefan Karlsson på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Trafikverket uppgav inledningsvis att sanering och bärgning beräknades ta till och med klockan 21 på måndagskvällen och trafiken i södergående riktning kommer då att ledas om vid trafikplats Gammelsta via väg 800. I norrgående riktning är för tillfället ett körfält avstängt.

När SVT talar med Trafikverkets presstjänst strax före klockan 21 är beskedet att prognosen har flyttats fram till klockan 23. Bärgare är på plats och bärgning pågår.

Spolarvätska i dunkar

Enligt Stefan Karlsson var lastbilen lastad med dunkar med spolarvätska som hamnade över hela vägbanan i och med olyckan. De flesta av dunkarna har dock hållit och de var därför relativt enkla att ta bort från vägen.

Olyckan inträffade norr om Stavsjö inte långt från länsgränsen till Östergötland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.