Lemurfamiljen klättrade upp i ett träd för att sova middag. Foto: TT

Lemurer på rymmen i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Lemurer på rymmen har stängt flera åkattraktioner på djurparken Parken Zoo i Eskilstuna, Lemurerna rymde vid niotiden på morgonen och är kvar i parken, men har tagit sig ur sitt hägn.

– Det är sju individer och hela familjen har rymt och de håller ihop. De är inte farliga djur. De är mysiga och duktiga på att klättra, säger veterinären Anita Burkevica till SVT.

Vid 13-tiden hade lemurfamiljen klättrat upp i ett träd för att sova middag. Parken har bestämt sig för att låta dem vila ut från sitt äventyr, och därefter ska personalen försöka locka tillbaka dem till hägnet.

– De har varit framme och ätit och druckit och mår bra. De sitter i trädet som har blivit deras nya revir nu.

Åskoväder kan ligga bakom

Åkattraktionerna närmast platsen där djuren befinner sig har stoppats, men besökarna får istället rabatt på andra attraktioner. Hur lemurerna kunde ta sig ur hägnet eller varför de flydde sin trygga boning är ännu oklart. Men veterinär Anita Burkevica har en teori:

– Vi har en särskild anläggning för lemurerna som är utan tak och med elstängsel. Det var åskoväder igår och det kan ha påverkat. Lemurer är rätt så smarta och känner av sina saker. De upptäckte det nog när de vaknade i morse, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.