Liberalernas länsförbund i Sörmland vill att partiet släpper fram en M-KD-regering och sedan går i opposition. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna i Sörmland vill släppa fram Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad
Nu sällar sig Liberalerna i Sörmland till de partidistrikt som vill att partiet släpper fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.
– Har man nu släppt igenom en moderatbudget då kan man också släppa fram en moderatledd regering, säger Ewa Callhammar, ombud till partirådet, till SVT.

Liberalernas länsförbund i Sörmland tycker att partiet bör släppa fram Ulf Kristersson om talmannen föreslår en ny omröstning om honom som statsminister. 

– Därefter arbetar vi liberaler i en aktiv och konstruktiv opposition. Nu har de två övriga regeringsalternativen prövats genom Stefan Löfvens och Annie Lööfs sonderingar, säger Göran Hammarlund, ordförande för Liberalerna Sörmland i ett pressmeddelande.

Ska bara stödja liberal politik

Förbundet skriver att det innebär att partiet i riksdagen stödjer liberala förslag men röstar nej till politik som som ”strider mot vår egen och våra grundläggande värderingar”.

– Alternativet till detta är sannolikt ett extraval, vilket vore ett misslyckande för vår svenska parlamentarism, säger Ewa Callhammar, ombud till partirådet och gruppledare i landstinget.

Enligt uppgifter till SVT togs beslutet på fredagen efter ett telefonmöte i Liberalernas länsförbund i Sörmland. Nu ska man framföra sin åsikt till partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Har man nu släppt igenom en moderatbudget då kan man också släppa fram en moderatledd regering, säger Ewa Callhammar till SVT.

Kan dra tillbaka sitt stöd

Tidigare har det varnats från mittenpartierna att en M+KD-regering skulle kunna vara för beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Ewa Callhammar tonar dock ned den risken.

– Om det skulle bli så får man vänta sig att vi också kan dra tillbaka vårt stöd, säger hon.

– Jag tror att man är medveten om detta från Moderaternas sida.

Nästa ordinarie partiråd i Liberalerna är planerat till februari nästa år, men Ewa Callhammar tror att det kommer behöva hållas ett partiråd ”i närtid”.

I torsdags beslutade Liberalerna i Örebro län att man vill släppa fram Ulf Kristersson. Tidigare har Liberalerna i Skåne, Jämtland och Skaraborg fattat liknande beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet