Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Hudatzky lista tre livsmedel som ökat kraftigt i pris och hur Strängnäs kommun ersätter dem i klippet ovan. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Lista: Tre dyra livsmedel som går att byta ut mot billigare varianter

Uppdaterad
Publicerad

På grund av de ökade matpriserna räknar Strängnäs kommun med att årets matbudget inte kommer att hålla. Och för att hålla nere kostnaderna så gott det går försöker man bland annat ersätta de dyrare livsmedel med billigare.

Matfett, mjölk, grönsaker och fisk – det är många varor som ökat i pris. I Strängnäs kommun har man i dagsläget inte gjort stora förändringar i menyn, men för att minska kostnaderna har kommunen fått tänka om.

Det handlar bland annat om att minska matsvinnet ytterligare. Skal från morötter kan exempelvis bli chips. Och man väljer att inte köpa på sig för mycket av varor som riskerar att bli dåliga innan de ska användas.

Och vissa livsmedel, som kommunen köper in i stora volymer, har man fått byta ut till billigare alternativ. I klippet ovan listar Peter Hudatzky, som är en av enhetscheferna på måltidsservice, tre livsmedel som ökat i pris och vad kommunen ersatt dem med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.