Ökade matpriser slår mot kommunerna – Strängnäs räknar med en miljon i ökade kostnader

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har matpriserna ökat kraftigt. För kommuner – som serverar stora mängder mat varje dag – kommer situationen leda till stora kostnader. I Strängnäs räknar man hittills med en miljon extra kostnader i år.

Det oroliga världsläget märks av på flera sätt – inte minst på prislapparna i matbutikerna. Och för verksamheter som köper in stora mängder mat blir skillnaden extra kännbar. 

I Katrineholms kommun ser man redan nu att maten kommer bli omkring två miljoner kronor dyrare än förra året. 

– Vi försöker välja bort vissa varor, utan att det ska få för stora konsekvenser. Vi köper exempelvis inte tomater nu, säger Camilla Wiström, kostchef i Katrineholms kommun.

Konsekvenser på lång sikt

I Strängnäs brukar maten kosta omkring 22 miljoner kronor per år. Och med dagens priser ser kommunen att det kommer kosta åtminstone en miljon extra. 

Håller priserna i sig kommer det få konsekvenser för maten som serveras. Hör Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs kommun, berätta vilka i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.