Den dömde mördaren avtjänar ett livsstidsstraff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Högg ihjäl flickvän inför ögonen på hennes barn – vill bli fri

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till livstids fängelse för att ha huggit ihjäl sin flickvän i Eskilstuna med en yxa framför ögonen på kvinnans två små barn. Nu vill mannen att straffet tidsbestäms.

Det var den 27 mars 2008 som mannen, som i dag är 55 år, besökte flickvännen i hennes lägenhet. De umgicks, pratade och tittade på tv.

Motivet var svartsjuka

Efter några timmars samvaro tog mannen fram en yxa och högg ihjäl kvinnan i köket. Enligt polisutredningen fick kvinnan ta emot 24 slag med yxan. Enligt domen var kvinnans barn i samma rum vid mordet. Några dagar tidigare hade kvinnan gjort slut med mannen, som uppgav att motivet till dådet var svartsjuka.

Eskilstuna tingsrätt dömde mannen till livstidsfängelse, en dom som senare fastställdes i hovrätten.

55-åringen, som i dag avtjänar sitt straff på anstalten i Mariestad, vill nu tio år efter mordet få sitt straff tidsbestämt.

Vill ha 18 år

I första hand yrkar han på att straffet tidsbestämt till 18 år och i andra hand till den tid tingsrätten finner lämplig, skriver hans advokat i en ansökan.

Eftersom mannen redan suttit av tio år av sitt straff innebär det att han skulle komma ut om åtta år, om tingsrätten bifaller hans ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.