Foto: TT

Lokala bankkontor i Sörmland slutar med kontanter

Publicerad

Kontantanvändandet har minskat kraftigt under de senaste åren, vilket lokala banker i Sörmland har tagit fasta på när en del kontor nu upphör med kontanthantering över disk. Storbankerna får däremot ökade krav på att tillhandahålla kontantuttag.

Svenska hushåll använder i allt större utsträckning elektroniska betalningsmedel istället för kontanter. I en undersökning som Riksbanken genomförde 2018 uppgav 80 procent av de svarande att de vid sitt senaste köp betalat med bankkort. På åtta år har andelen svarande som betalat med kontanter minskat från cirka 40 till 13 procent.

Säkra tillgången på kontouttag

Trots utvecklingen mot ett mer kontantfritt samhälle blev bankerna från och med årsskiftet skyldiga att säkra tillgången till platser för kontantuttag. Syftet med den nya lagen är bland annat att göra det möjligt att betala med kontanter över hela landet. Men det gäller bara storbankerna.

Lokala banker slutar med kontanter

Sörmlands sparbank har istället valt att gå en annan väg. Från och med den 1 februari upphör kontanthantering över disk på kontoren i Vingåker och Oxelösund.

– Våra kontanttransaktioner har stadigt minskat under flera år, samma mönster som i samhället i stort. Swish, betalkort och internetbank har slagit igenom i alla åldrar. Det är säkra och enkla betaltjänster som våra kunder numera föredrar, skriver Malin Hlawatsch, rörelsechef på Sörmlands Sparbank, till SVT Sörmland.

Hur gör de som behöver sätta in eller ta ut kontanter?

– På båda orterna finns bankomater med både uttags- och insättningsfunktion dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.