Journalisten Tommy Kägo tror att den lokala bevakningen kommer att påverkas. Men Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare, säger att man kommer att satsa på den lokala bevakningen. Foto: Jens Alvin, SVT

Lokala journalistfacket i Nyköping: ”Det är klart det kommer att påverka”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att 60 jobb kan försvinna från Sörmlands media kan komma att påverka den lokala journalistiken. Det tror journalistfackets ordföranden Tommy Kägo på Södermanlands Nyheter.

– Jag har varit på Södermanlands Nyheter i snart 33 år och det här är det mest dramatiska som jag varit med om på min egen arbetsplats, säger Tommy Kägo.

Igår kom beskedet att förhandlingar har inletts om att skära bort ett 60-tal tjänster från Sörmlands media. Enligt Tommy Kägo är det sammanlagt 190 personer som arbetar på Sörmlands media.

”Ska inte drabba läsarna”

Flera tjänster på sörmländska tidningarna Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter riskerar nu att försvinna.

– Vår intention med neddragningen är att det inte ska drabba läsarna i så stor utsträckning, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare för samtliga titlar i Sörmlands media.

Klart till våren

Förhandlingarna om tjänsterna beräknas vara klara till våren. Hon berättar att en del av den redaktionella personalen på tidningarna kommer att påverkas av nedskärningarna.

– Vi kommer bland annat att flytta redigeringen till Norrköping, säger hon.

Vad har du att säga om den oro som finns bland personalen?

– Det är klart att man är orolig när det handlar om ett så stort varsel, men vår intention är att vi ska fortsätta göra relevant lokal journalistik, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.