Lönelyftet inom landstinget – minst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader på löneökningen för vårdpersonal i landet, det visar Vårdförbundets statistik, och Landstinget Sörmland sticker ut.

Skillnaderna mellan landstingen beror på att beslut om löneökningen fattas lokalt. Men de landsting där löneutvecklingen varit mindre har satt sig i en svår situation enligt Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

– Landstingen som inte ligger så högt flyr våra medlemmar ifrån. De lämnar sina tjänster och säger upp sig.

Vårdupproret

Sörmland i botten

Bristen på vårdpersonal är ett växande problem för många landsting och kommuner vilket gjort att det är lätt för en sjuksköterska eller barnmorska att byta arbetsplats.

– Arbetsmarknaden är sådan för våra grupper att du får jobb dagen därpå, säger Sineva Ribeiro.

Landstinget Sörmland har haft den minsta löneökningen i hela landet, i snitt har den bara ökat med 2,9 procent. Räknar man i kronor är snittet 883, då har bara landstinget i Västernorrland en mindre ökning – 858 kronor. Vårdförbundets statistik gäller de som var medlemmar under 2015 och inkluderar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, inklusive chefer.

Riskerar längre köer

Parallellen mellan missnöje på arbetsplatsen och dålig löneökning är tydlig, enligt Sineva Ribeiro. Hon tror att de landsting som inte gjort någon större lönesatsning under 2015 kommer få problem med att behålla sin personal.

– Man biter sig själv i svansen om man inte värderar de här yrkesgrupperna. Det kommer bli fler stängda vårdplatser, längre köer och jag tror dessutom att de får svårt att hålla öppet, säger hon.

LÄS MER: Vårdförbundet och landstinget överens om åtgärdspaket

Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, är inte orolig för att vissa landsting skulle kunna bli av med personal.

– Varje landsting måste ta ansvar för sin lönebildning, har man inte råd att lägga ut mer så har man inte det, säger hon.

Fakta: Löneökning i landstingen

Löneförändring i procent för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och rötgensjuksköterskor, inklusive chefer i landstingen (källa: Vårdförbundet).

Dalarna 7,7

Västmanland 7

Värmland 5,6

Örebro 5,6

Skåne 5

Jämtland 4,6

Kronoberg 4,5

Blekinge 4,4

Västra Götaland 4,2

Jönköping 4

Norrbotten 4

Gävleborg 4

Halland 3,9

Uppsala 3,9

Östergötland 3,9

Västerbotten 3,8

Stockholm 3,8

Kalmar 3,7

Gotland 3,7

Västernorrland 3,0

Sörmland 2,9

Snitt 4,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet