”Klart vi är oroade”. Hör biträdande gymnasiechefen i Eskilstuna, Mart Saamel, om åtgärderna inför studenten. Foto: SVT

Lovskola och extra åtgärder ska hjälpa eleverna till examen

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin och distansundervisningen har slagit hårt mot gymnasieelevernas motivation och skolresultat. De flesta kommuner i Sörmland erbjuder extra stöd och har haft lovskola under både sport- och påsklovet.

– Det vi hör är att de tappar suget, och det gäller inte bara elever som har det svårt utan även elever som har det väldigt lätt för sig, säger biträdande gymnasiechefen i Eskilstuna, Mart Saamel.

Där påsklovsskola erbjöds i Södermanlands län var det många elever som tog chansen att få hjälp direkt av en lärare.

– På sportlovsskolan var det många elever som slöt upp, och på påsklovsskolan var det många första dagen, men sedan tunnades det ut under veckan. Det brukar se ut så när vi har lovskola, säger Mart Saamel.

Förlängd termin och lördagsundervisning

I länet ser det lite olika ut hur man stöttar eleverna. I Nyköping tänker man att man ska förlänga terminen för treorna, och i Strängnäs kommer man att använda sig av vissa lördagar för att genomföra prov. Flera kommuner erbjuder också sommarskola, även för årskurs tre.

– Gymnasieskolan är den sista gemensamma skolformen för eleverna. Då måste vi få så många som möjligt att sluta med en avklarad examen. Har man ingen examen är det svårare att få ett jobb, och man kan inte söka högskola, säger Mart Saamel.

I videon hör du om de åtgärder som placeras i Eskilstuna för att hjälpa eleverna gå i mål med sina gymnasiestudier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.