Ungdomar på det statliga ungdomshemmet har fått ta emot både hård ord och smällar av personal, konstaterar IVO som ställer krav på förbättringar. Foto: SVT

Lövsta ungdomshem får svidande kritik av IVO

Publicerad

Ungdomar på Lövsta ungdomshem har utsatts för både fysiska och psykiska kränkningar. Nu får huvudmannen, Statens institutionsstyrelse, hård kritik i ett färskt beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

Det har under vintern och våren rapporterats om stora brister på det statliga ungdomshemmet Lövsta i Trosa kommun. Tre avdelningar har tillfälligt stängts, en tidigare avdelningschef har sagt upp sig och personal med olämpligt beteende har fått lämna ungdomshemmet.

Men bristerna stannar inte vid det. Bemanningen har inte varit tillräcklig och behandlingen av ungdomar med problem mycket bristfällig, konstaterar IVO i ett beslut.

Hård ord och slag mot unga

En anställd har kritiserats för att han skrikit till ungdomarna, gett dem örfilar och slagit dem i bakhuvudet när han gått förbi dem. En annan anställd har nypt barn i bröstet vid flera tillfällen, samt brottat ner och dragit ett barn över golvet så att vederbörande fick brännmärken på ryggen.

I detta sammanhang konstaterar IVO att föreståndaren inte haft något mandat att bestämma över personalen.

Flickor på Lövsta har vittnat om att de trakasserats för sin vikt. De har berättat att personal hotat dem med isolering och att flera av dem har fått sitta inlåsta på sina rum under flera dygn för att de uppträtt flamsigt. Detta med påföljd att de missade två dagars skolgång.

Barn har vårdats i enskildhet utan att det fattats formella beslut.

Viss personal jobbar på sitt eget sätt

Missförhållanden har kvarstått över tid trots att IVO informerat huvudmannen om bristerna, skriver tillsynsmyndigheten. Man anser också att det är allvarligt att viss personal – trots kritik och utbildningsinsatser – fortfarande är emot de riktlinjer och det arbetssätt som huvudmannen står för.

Läs mer: Fiskdamm på Lövsta urartade – polisanmäldes

Ställer krav på förbättringar

Kritik riktas mot hemmets huvudman, Statens institutionsstyrelse (SIS), för att man bland annat inte lyckats utöva egenkontroll av hemmet.

IVO kräver fortsättningsvis att SIS fortsätter arbetet med att åtgärda bristerna vad gäller bemanning och personalens kompetens.

IVO konstaterar att det kan finnas brister i efterlevnaden av Lex Sarah-anmälningar och kommer att granska det i ett separat ärende.

SVT Sörmland söker företrädare för Statens institutionsstyrelse och IVO.

Detta är Lövsta ungdomshem

Visa

Lövsta ungdomshem, utanför Vagnhärad, bedriver tvångsvård i form av akutplaceringar, utredningsplaceringar och behandlingsplaceringar. Ungdomshemmet har även en skola, Silleskolan, som ansvarar för undervisning av alla ungdomar på institutionens avdelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lövsta undomshem kritiseras

Mer i ämnet