Foto: SVT

Larm från Lövsta: Hel avdelning låstes in

Uppdaterad
Publicerad

En Lex Sarah-anmälan har upprättats av Lövsta ungdomshem. Detta efter rapporter om att en grupp ungdomar tvingats sitta inlåsta på sina rum under flera dagar.

En avdelning för pojkar på ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad fick tidigare under hösten stänga efter hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Anmälningar har inkommit från både ungdomar, utomstående och tidigare anställda.

Lövsta undomshem kritiseras

Läs mer: Fiskdamm på Lövsta urartade – polisanmäldes

Låstes in i flera dagar

Tidigt i november inkom ytterligare ett klagomål till IVO. Denna gång uppgav ungdomar att de tvingats sitta inlåsta på sina rum i fem dagar.

Enligt ungdomarna fick de inte gå ut alls under de två första dygnen – inte heller till skolan. För att gå på toaletten var de tvungna att ringa på en klocka.

Läs mer: Källor på Lövsta: Skolan används som bestraffning

Under de tre andra dagarna fick tonåringarna vistas ute på avdelningen en timme var per dag, enligt klagomålet. Ungdomarna beskriver dagarna på sina rum ”som en plåga”.

Statens institutionsstyrelse fick kännedom om händelsen i september. En utredning som gjordes visade att inlåsningen var att betrakta som ett allvarligt missförhållande.

– Med anledning av de uppgifterna har vi gjort en anmälan till IVO enligt Lex Sarah, säger Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse (SIS).

”En plåga”

Anledningen till beslutet att stänga in ungdomarna har, enligt Lex Sarah-anmälan, uppgetts vara att ungdomarna ”gaddat ihop sig” och inte följt reglerna.

Det finns ingen dokumentation om beslutet att låsa in ungdomarna, och de har av den anledningen inte haft möjlighet att överklaga beslutet.

Viss personal på Lövsta har fått sluta sedan missförhållanden uppdagades.

– Det handlar om några timvikarier som fått sluta, säger Robert Stenbom.

– Det görs uppföljningar varje vecka. I dag bedömer vi att situationen på Lövsta är väsentligt stabilare.

Läs mer: Fler avdelningar på Lövsta kan få stänga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta undomshem kritiseras

Mer i ämnet