Sörmlands liberala ungdomsförbund, med Hannes Rudsäter i spetsen, är ett av de 21 distrikt som stödjer Birgitta Ohlsson i striden om partiledarposten.

LUF Sörmland backar upp Birgitta Ohlsson i maktstriden

Uppdaterad
Publicerad

LUF Sörmland är ett av 21 distrikt som vill se Birgitta Ohlsson som ny partiledare för Liberalerna.

– Hon har en stark profil och vi behöver förnyelse, säger Hannes Rudsäter, ordförande för LUF Sörmland.

Det var i SVT Aktuellt i torsdags kväll som Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister, meddelade att hon utmanar Jan Björklund om partiledarjobbet.

Och om hon inte lyckas bli partiledare är hon redo att kliva av politiken.

”Vill ha förnyelse”

15 av 21 LUF-distrikt skriver på Expressen debatt att de vill ha Birgitta Ohlssons som partiledare. Ett av distrikten är LUF Sörmland.

– Vi vill ha förnyelse. Vi hade vårt näst sämsta valresultat 2014 och vi har snarare backat än stigit sedan dess, säger Hannes Rudsäter, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Sörmland.

Vad är det med Birgitta Ohlsson som ni tycker om?

– Hon står för en mycket generösare asylpolitik och hon är en rakryggad feminist med framtidstro. Jan Björklund har på många sätt varit bra, men partiet behöver ny kraft.

Står nära LUF

Birgitta Ohlsson, som var ordförande för LUF åren 1999-2002, står ungdomsförbundet nära.

– Hon är ju en viktig anledning till att jag och många unga med mig blev aktiva. Hon är en förebild för många liberala ungdomar, säger Rudsäter.

Under torsdagen meddelade både länsförbunden i Örebro och Uppsala att de förordar Birgitta Ohlsson.

Länsförbundet i Sörmland har dock inte tagit ställning i frågan.

– Det är en process som håller på fram till i höst när vi ska nominera folk. För 1,5 år sedan valde vi Jan Björklund som partiledare. Vi har inte tagit ställning i frågan men vi kommer att göra det, säger Göran Hammarlund, ordförande i Länsförbundet i Sörmland.

”Hennes profil är väldigt stark”

Nomineringarna pågår till augusti inför landsmötet i Västerås 17-19 november.

Hur ser du på att länsförbunden i Uppsala och Örebro föredrar Birgitta Ohlsson?

– Jag har ingen som helst åsikt om vad de gör i Uppsala och Örebro. Det måste stå för dem. Jag måste vara neutral i det här, säger Hammarlund.

Desto säkrare i frågan är alltså LUF Sörmland, som tror att Birgitta Ohlsson skulle kunna locka nya väljare till partiet.

– Feminism och framtidstro skulle vara ett vinnande koncept, sedan kan man aldrig veta i politik. Hennes profil är väldigt stark, säger Hannes Rudsäter för LUF Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.