Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har Eskilstuna råd med en skattesänkning? Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) har olika syn. Hör deras resonemang i klippet. Foto: SVT

Utspel om skattesänkning splittrar samarbetspartier i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Moderaterna i Eskilstuna föreslår sänkt kommunalskatt med 50 öre och motiverar det bland annat med att kommuner av liknande storlek har lägre skatt. Men koalitionspartnern Socialdemokraterna menar att en sänkning vore olämplig.

Enligt kommunalrådet Jari Puustinen (M) skulle en sänkning kosta kommunen ungefär 100 miljoner kronor. Han menar bland annat att en effektiviserad kommunal verksamhet skulle frigöra mycket pengar.

– Vi har för många anställda i Eskilstuna kommun, inom fel områden. Tittar man till exempel på antalet anställda i Eskilstuna så är det lika många som i Västerås, en kommun som har 50 000 fler invånare. Nacka har hälften av antalet anställda som Eskilstuna har, säger han.

Kritiserar jämförelse

Men kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är kritisk till jämförelsen. Kommunerna Puustinen tar upp har upphandlat större delar av sin verksamhet än Eskilstuna, enligt Jansson.

– Då hamnar de anställda i privata företag i stället. Men de gör tjänster åt kommunen. Kostnaden försvinner dock inte.

Har Eskilstuna råd med en skattesänkning? I klippet ovanför hör du Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S).

Eskilstuna kommun gjorde förra året ett bra ekonomiskt resultat och gick betydligt mer plus än förväntat.

”Försvinner för gott”

Trots detta menar Jimmy Jansson att en sänkning i den föreslagna storleken känns olämplig, sett till de investeringsbehov som finns i bland annat socialtjänst, vård och skola.

– Om man gör ett bra resultat ett år så ska man använda det till att låta bli att låna och kanske bygga ett äldreboende eller en skola utan att behöva gå till banken. Sänker man skatten så försvinner pengarna för gott, säger han.

Påverkar inte samarbete

Eskilstuna kommun styrs av ett koalitionsstyre bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Även om Socialdemokraterna inte håller med om förslaget så menar Jimmy Jansson (S) att det här inte är något som skapar frågetecken kring framtida samarbeten.

– Vi är duktiga på att hitta varandra och hitta lösningar som fungerar för alla våra partier och alla våra väljare. Det har vi visat i två mandatperioder. Jag tycker att det är bra att partierna tydliggör sina ställningstaganden, säger han.

(total skattesats, inkl regionskatt, inom parentes)

Eskilstuna – 22.02 (32.85)

Flen – 22.27 (33.10)

Gnesta – 22.12 (32.95)

Katrineholm – 22.12 (32.95)

Nyköping – 21.42 (32.25)

Oxelösund – 22.22 (33.05)

Strängnäs – 21.67 (32.50)

Trosa – 21.60 (32.43)

Vingåker – 22.67 (33.50)

Regionskatten för Sörmland ligger på 10.83 procent och läggs på den kommunala skattesatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Sörmland

Mer i ämnet