Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om läget på bostadsmarknaden i Sörmland. Hör fastighetsmäklaren Ellinor Mersin. Foto: Per Elfström/SVT

Tre frågor om: Så tufft är läget på bostadsmarknaden

Publicerad

Det är tuffa tider på bostadsmarknaden. Mäklare vittnar om att det tar allt längre tid att sälja bostäder, och priserna sjunker. I veckan kommer riksbanken med nytt besked om styrräntan, som kan påverka situationen ytterligare.

Priserna på bostadsrätter i Sörmland har gått ner 11 procent det senaste året, och priset på villor gått ner med 6 procent under samma i period. Det enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I landet som helhet handlar det om en minskning på 6 procent för bostadsrätter och 5 procent för villor.

– Vi har haft en stor prisuppgång under väldigt många år på bostadsmarknaden. Sett till kvadratmeterpriser så är det väldigt jämnt med var vi var innan pandemin, från början av mars 2020. Så prisuppgången som kom under pandemin, som man kanske inte trodde på, den har lite ätits upp, säger fastighetsmäklare Ellinor Mersin i Eskilstuna.

Styrräntan väntas höjas igen

På torsdag väntas dessutom Riksbanken höja styrräntan med åtminstone 75 punkter, något som även kan komma att påverka boräntorna och ytterligare pressa människors ekonomi. Ellinor Mersin tror att räntesituationen behöver stabilisera sig innan man kan se att bostadspriserna ökar igen.

Vad är svårast att sälja just nu? I klippet svarar fastighetsmäklaren Ellinor Mersin på tre frågor om läget på bostadsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.