Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen berättar om vad som kan komma att påverka marknaden fram över. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Få mäklare tror på sjunkande bostadspriser

Publicerad

Bostadspriserna har legat stabilt under årets tre första månader, berättar Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen. Och bara fem procent av mäklarna tror på kraftigt minskade priser under det andra kvartalet. Men samtidigt spår SEB:s ekonomer ett fall på 15 procent.

Coronapandemin riskerar att påverka bostadsmarknaden, men ännu är många mäklare fortfarande positiva om bostadspriserna. Det framgår i en enkät från Mäklarsamfundet som 1 100 mäklare från hela landet har besvarat. Där framgår att endast fem procent av mäklarna tror att priserna kommer att minska kraftigt under det andra kvartalet. Varannan mäklare väntar sig att priserna ska minska något.

– Det är väldigt få som tror på större prisfall och de som gör det är koncentrerade till Stockholmsområdet eller Uppsala, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.

Varierar mellan städerna

Han berättar att bostadsmarknaden i Sverige är väldigt blandad.

– Bostadsmarknaden i städer som Åre och Strömstad, som är beroende av utländska kunder, är i princip helt död. Men i många av de större residensstäderna, som Örebro, Västerås och Umeå, är marknaden ganska oförändrad. I Stockholm märks förändringarna snabbast.

Fall på 15 procent

Men trots att en majoritet av mäklarna är positivt inställda finns orosmolm på himlen. I SEB:s nya konjunkturprognos spår bankens ekonomer att bostadpriserna kommer att sjunka med 15 procent i år. Under 2021 väntas bostadspriserna i stort vara oförändrade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet