Hör åklagare Klas Engdahl om bilfärden som slutade med mord några dagar före jul förra året, och om en oklar motivbild.

Man åtalad för brutalt mord efter skräckfärd i bil

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man hemmahörande i Norrköpings kommun har åtalats för mord efter att en man hittades död i en bil i Ändebol söder om Katrineholm på juldagen förra året.

Enligt polisutredningen dödades mannen i bilen, där han skurits och huggits med en kniv. Svårt skadad flyttades han enligt åtalet till bagageutrymmet på bilen, där han förblödde till döds i kombination med kvävning.

Skräckfärd genom flera kommuner

Mordet tros ha skett den 21 december, alltså några dagar innan bilen hittades. Enligt utredningen gick skräckfärden genom Norrköpings, Nyköpings och Katrineholms kommuner, innan bilen övergavs i Ändebol med den mördade mannen i bagageutrymmet.

En annan man, som tidigare också var misstänkt för delaktighet i mordet, betraktas nu istället som vittne då han också fanns med i bilen.

Blod på linne

Bland bevisningen finns ett linne som 32-åringen hade på sig när han greps, med blod från den mördade mannen.

Polisen har även hittat kniven som användes vid mordet.

Lämnade bostad ihop

Enligt uppgifter som hämtats från mobiltelefonmaster är det enligt åtalet troligt att alla tre tillsammans lämnade 32-åringens bostad tidigt på morgonen den 21 december. Därefter har polisen genom att följa mobiltelefonernas uppkopplingar kunnat se hur bilfärden gick innan den tog slut i Ändebol.

32-åringen ska ha varit påverkad av amfetamin, enligt åtalet. Han har i polisförhör gjort vissa medgivanden.

– Han förnekar brott men medger att han har orsakat en mindre skada på målsägande och sedan lämnat platsen, säger mannens försvarsadvokat Per Sandell.

Den mördade mannen är i 30-årsåldern och hemmahörande i västra Sörmland.

I videoklippet ovanför berättar åklagare Klas Engdahl om mordet, och om en oklar motivbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.