Arkivbild. Foto: TT

Dömd för grov kvinnofridskränkning – fråntas legitimation som sjukgymnast

Uppdaterad
Publicerad

En sjukgymnast i Sörmland förlorar sin legitimation efter att ha dömts till fängelse.

Mannen, som är i 50-årsåldern, dömdes förra året till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning av Nyköpings tingsrätt. Domen överklagades till hovrätten som fastställde tingsrättens dom.

”Olämplig att utöva yrket”

I Inspektionen för vård och omsorgs anmälan står det att mannen ”gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som är ägnat att påverka förtroendet för honom” samt att han ”genom sitt agerande även visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som sjukgymnast”.

Enligt anmälan anser mannen själv att han ”alltid skött sitt arbete som sjukgymnast klanderfritt” och att relationen med den utsatta kvinnan inte har någonting med hans legitimation att göra.

Oförenligt med arbetet

Men hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bedömer att brottet som mannen har dömts för är ”ägnat att påverka förtroendet för honom” och anser att ”upprepat och eskalerande våld är oförenligt med rollen som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal”. Mannens legitimation som sjukgymnast ska därför återkallas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer