Man döms efter skjutning i Eskilstuna – men frias från mordförsök

Publicerad

En 21-årig man har dömts till fängelse efter en skottlossning i Eskilstunastadsdelen Årby i mars i år. Mannen döms för bland annat grovt vapenbrott – men frias från misstankar om mordförsök.

Det var på kvällen den 13 mars som 21-åringen avlossade ett vapen i Årby. Skjutningen var en av flera i Eskilstuna under våren och kopplades av polisen till en konflikt mellan kriminella nätverk med koppling till narkotikahandel i Eskilstuna. Ingen person hittades skadad i samband med skjutningen, men 21-åringen åtalades misstänkt för försök till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott, bland annat.

21-åringen har erkänt att han varit på platsen och avlossat ett vapen, men endast i syfte att skrämma de målsägande.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

När domen kom på onsdagen menar tingsrätten att det går att styrka att 21-åringen avlossat vapnet, men inte av anledning att döda någon. Enligt domen kan syftet ha varit att skrämmas. Därför frias mannen från misstankar om mordförsök.

Han döms till fängelse i tre och ett halvt år för bland annat grovt vapenbrott.

En 17-åring döms samtidigt till ungdomsvård i sex månader för bland annat skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

En 23-åring frias från misstankar gällande skyddande av brottsling och medhjälp till grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet