Foto: Filip Lundh

33-åring frias från mord i Årbyskogen i Eskilstuna – trots dna på mordvapnet

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man som åtalades för att ha mördat en man vid ett motionsspår i Årbyskogen i Eskilstuna friades på onsdagen av Eskilstuna tingsrätt. Även en 21-åring som åtalades för försök till grovt vapenbrott frikänns.

Den 24 augusti 2018 hittades en 41-årig man skottskadad vid ett motionsspår i Årbyskogen i Eskilstuna efter att polisen fått larm om höga smällar. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

I september häktades en nu 33-årig man misstänkt för att ha mördat 41-åringen och i maj åtalades han för mord och grovt vapenbrott.

I september 2018 anhölls även en 21-årig man för försök till grovt vapenbrott. Han greps i motionsspåret efter att polisspanare sett en man börja rota i mossan, där polisen tidigare hittat mordvapnet, i en fälla som gillrats av polisen.

Dna-spår inte tillräckligt

Men nu frias båda två från misstankarna och har släppts på fri fot, enligt domen som meddelades i Eskilstuna tingsrätt på onsdagsförmiddagen.

Bland åklagarens bevisning fanns 33-åringens dna som hade hittats på mordvapnet. Men tingsrätten bedömer att det inte går att utesluta att dna:t hamnat där vid ett tidigare tillfälle. Mannen har själv hävdat att han är kriminell med ett stort vapenintresse och att det är möjligt att han har hanterat vapnet i ett annat sammanhang.

Tingsrätten pekar också på oklarheter om bevisning kring den motorcykel som ska ha använts som flyktfordon. Det går inte att fastställa att 33-åringen har använt den just vid mordtillfället, enligt rätten.

Tingsrätten anser att det finns uppgifter som är graverande för honom, till exempel uppgifter om kontakter som han har haft med mordoffret, men att det det inte räcker för en fällande dom.

Inte bevisat vem som grävde

Den andra åtalade, 21-åringen som greps vid brottsplatsen vid ett senare tillfälle, frias då det enligt rätten inte går att bevisa att han faktiskt varit den som grävt i jorden, på jakt efter mordvapnet. Polisens spanare kunde i mörkret inte se exakt vem som var vid platsen och 21-åringen greps på annan plats i motionsspåret. Han hade heller inte fått några stänk av den särskilda märk-dna som polisen hade preparerat vapengömman med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet