En person filmades av en övervakningskamera när bilen slogs sönder. Tingsrätten anser dock inte att det går att slå fast att det är samma person som den som stått inför rätta för brottet. Foto: Polisens förbundersökning

Polis fick bil sönderslagen utanför sin bostad – misstänkt frias av oenig tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

En man i Eskilstuna åtalades för att ha förstört en polismans privata bil när den stod parkerad utanför hans hem. Men en oenig tingsrätt har nu friat mannen från misstankarna.

Den 45-åriga mannen åtalades för att vid två tillfällen, med knappt en månads mellanrum, ha gett sig på bilen och bland annat krossat rutor, punkterat däck och repat lacken.

Förklaringen enligt åklagaren var att 45-åringen ”hyst agg” mot bilens ägare genom dennes arbete som polis.

Videobilder och mössa

Bland bevisningen fanns en film från en övervakningskamera som polismannen monterade efter den första attacken på bilen. Även en upphittad mössa på gatan med 45-åringens DNA och uppgifter från vittnen togs upp i rätten.

Men tingsrätten anser att bilderna från övervakningskameran är för dåliga för att säkert kunna identifiera gärningsmannen, och mössan med DNA-spåren kan ha kommit dit genom en annan förklaring.

Skeptisk till polisrapport

Rätten ställer sig också tveksam till uppgifter i en händelserapport från polisen efter ett ingripande mot 45-åringen flera månader före skadegörelsen. Där antecknades flera gånger att 45-åringen skulle ha hyst agg mot den aktuella polismannen. I domen ifrågasätts dock när och av vem som anteckningarna förts in, och tillförlitligheten bedöms som mycket låg.

Rådmannen ville fälla

45-åringen frias därför från åtalet om skadegörelse, men domstolen var inte enig. Rådmannen som var rättens ordförande delar inte de tre nämndemännens bild av bevisningen, utan menar att 45-åringen borde dömas.

Åklagaren uppger att han ännu inte har fattat beslut om domen ska överklagas till hovrätten. Sista dag att överklaga är den 25 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.