Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkungavägen i centrala Nyköping spärrades av helt i samband med polisinsatsen. Se bilder från platsen i klippet. Foto: Pontus Stenberg

Tonåring sköts i huvudet i lägenhet i Nyköping – 18-åring döms till 4,5 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man döms för grovt vållande till kroppsskada efter att ha skjutit en tonåring i huvudet i en lägenhet i Nyköping. Enligt domen ska mannen ha varit påverkad av alkohol när ett skott gick av. Han döms till 4,5 års fängelse för brottet.

Den 29 november förra året larmades polis och ambulans till en lägenhet i centrala Nyköping. En ung man, också 18 år, hade blivit skottskadad och skickades med ambulans till sjukhus. Polisen grep två personer som var i lägenheten. Båda häktades på sannolika skäl för försök till mord och grovt vapenbrott.

Men en av dem släpptes senare då han inte längre var misstänkt. 18-åringen åtalades dock för mordförsök och grovt vapenbrott.

– Meningen har inte varit att döda den här personen. Men man har hanterat vapnet på ett sånt sätt att jag anser att man har varit likgiltig till det som hände, sa kammaråklagaren Fredrik Beijar i samband med åtalet.

Idag kom domen och tingsrätten gick på åklagarens andrahandsyrkande. 18-åringen döms för grovt vållande till kroppskada och fick ett fängelsestraff på 4,5 år. Han döms även för grovt vapenbrott.

I bevisningen mot 18-åringen fanns bland annat en pistol, ammunition, handskar, kläder och en mobiltelefon. Telefonen innehöll material som visade att det skjutits i lägenheten.

18-åringen har i förhör erkänt grovt vapenbrott, men nekat till mordförsök.

Tonåringen som blev skjuten överlevde men fick allvarliga skador. Åklagaren Fredrik Beijar säger till SVT att inte hunnit ta ställning till ifall han kommer att överklaga domen. Han har tre veckor på sig.

Se bilder från polisinsatsen på platsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.