I klippet ovan hör du två banker berätta hur de har märkt av den ekonomiska krisen i spåren av coronaviruset. Foto: SVT

Många ansöker om amorteringsfritt efter nytt undantag

Publicerad

Coronapandemin har lett till en stor ekonomisk oro – något som märks av hos bankerna. Under de senaste veckorna har många kunder hört av sig med frågor och även ansökningar om att få amorteringsfritt på sina bolån, en möjlighet som kommit med den rådande krisen.

Det är Finansinspektionen som nu godkänner att alla bolånetagare kan få amorteringsfritt under en period. Trots att det nya undantaget inte börjar gälla förrän den 14 april har det varit högt tryck hos bankerna.

– Det har varit ganska mycket högre än normalt. Vi har haft ungefär 200 ansökningar mot kanske ett fåtal per vecka i vanliga fall, säger Ann-Sofie Kaneberg Jansson, kreditchef på Sörmlands sparbank.

”En hjälpande hand”

Även hos Handelsbanken har man märkt av ett stort intresse:

– För många kan det vara en hjälpande hand om man har blivit permitterad, arbetslös eller varslad, säger Johan Gustavsson, kontorschef i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.