Philip Andersson, på bilden, åker gärna skateboard utomhus. Men större delen av året är det omöjligt. Därför har han skrivit till kommunen och föreslagit en satsning på en skatepark – inomhus. Foto: Privat

Många lyfter önskemål om skatepark inomhus i Nyköping

Publicerad

Flera privatpersoner har vänt sig till Nyköpings kommun med ett gemensamt önskemål. De vill ha en skatepark – inomhus. Men kommunen kräver en organiserad samarbetspartner om idén ska förverkligas.

En av dem som vänt sig till kommunen är Philip Andersson, själv skateboardåkare med erfarenhet av att bygga skateparker.

– En inomhuspark skulle verkligen gynna Nyköping. Folk skulle komma hit utifrån för att åka. Det finns många som åker skateboard, även många äldre. Bland barnen är kickbike större.

Någon skatepark inomhus ser dock inte ut att bli verklighet, åtminstone inte inom den närmaste tiden.

Ingen lokal för ändamålet

Kommunen anser inte att det finns någon lokal som står reda att omvandlas för ändamålet.

– Jag tror det handlar om att de är otaggade på förslaget. En industrilokal med färdigt betonggolv skulle vara perfekt, och det skulle kunna göras billigt, säger Philip Andersson.

Dessutom anser Nyköpings kommun att det redan finns platser att åka på utomhus. I svaret nämns bland annat skateparken vid Träffen och den asfalterade ytan vid graffitiväggen vid hamnen.

Räcker inte dessa?

– Den största delen av året kan man inte vara där. I stället får man söka sig till parkeringshus och lastkajer, men det är olagligt, säger Philip Andersson.

Behöver en samarbetspartner

Vidare skriver kommunledningen att det behövs en organiserad samarbetspartner att diskutera saken med om idén ska förverkligas.

I dagsläget saknas en sådan. Den skateförening som finns i kommunens register har inte hört av sig sedan 2010, enligt kommunen.

Men även det borde gå att lösa, anser Philip Andersson.

– Första steget måste vara att man samlar ihop folk som är intresserade av att åka, det finns massor, och sedan sätter sig ner och diskuterar en lämplig plats.

Även i Eskilstuna har privatpersoner vänt sig till kommunen med önskemål om en skatepark.

Läs mer: Nioåring manar kommunen att bygga skatepark

I Flen planeras för en skate-plaza centralt på orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.