Mångmiljontapp för Region Sörmland under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland gick back med 161 miljoner kronor under det första halvåret där sjukvården präglades av coronakrisen. Men till slutet av året hoppas regionen ha vänt de röda siffrorna till ett plusresultat.

Det framgår av en delårsrapport som läggs fram för regionstyrelsen nästa vecka.

Halvårsresultatet var 220 miljoner kronor sämre än budget och särskilt var det personalkostnaderna och den köpta verksamheten som skenade då coronapandemin slog hårt mot länet. Detta samtidigt som skatteintäkterna minskade.

Risk för andra våg

I slutet av året hoppas regionen ha vänt minusresultatet och nå ett plusresultat på 223 miljoner kronor, vilket är 175 miljoner kronor bättre än budget. Detta tack vare förväntat ökade skatteintäkter och bidrag från staten för merkostnader på grund av coronapandemin.

Regionen betonar att prognosen är mycket osäker och ingen hänsyn tas till risken för en andra coronavåg eller extra kostnader för vård som skjutits upp på grund av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.