Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in till Marinas familj och hör henne berätta vad hon gör som hemmafru. Foto: SVT

Marina från Åkers styckebruk lämnade karriären – och blev hemmafru

Uppdaterad
Publicerad

När Marina Nikolic Wigsten i Åkers styckebruk tröttnade på att slitas mellan jobbet och hemmet tog hon beslutet att bli hemmafru. Valet att lämna karriären har varit självklart för henne – men kontroversiellt för andra.

Marina är 35 år och jobbade tidigare inom psykiatrin. Hon upplevde att tiden inte räckte till för både jobb och familj. Och sedan tre år tillbaka lever hon som hemmafru på heltid och maken Peter står för försörjningen.

– Jag trodde nog som många att man kommer sakna kollegor och känna sig instängd. Men det blir ju helt vad man gör det till, säger hon.

Hon berättar att hon tror att män och kvinnor är biologiskt olika och att fördelningen därför blir naturlig.

– När man får barn så händer det något i en. När ungen landar på bröstet så blir allt annat ganska oviktigt, säger hon.

Du tror inte att detsamma gäller för män?

– Det händer ju något i dem också. Men jag vill att de ska känna ansvar att försörja barnet. De har olika roller, säger Marina.

Delar med sig livet som hemmafru på Instagram

På sociala medier delar Marina med sig av sitt liv som hemmafru. Hon vill inspirera fler till att tänka om kring sina livsval. Men hon möter också mycket kritik.

– Jag tror att man blir frustrerad av att jag nöjer mig. Jag är nöjd med min familj och mitt hem. Jag strävar inte efter att klättra i karriär, säger Marina.

Kluven till soft girl-trenden

Under den senaste tiden har även trenden ”soft girl” blivit viral på sociala medier. Där uppmanas tjejer till att prioritera ner jobb och karriär till fördel för familjeliv. Ämnet har skapat debatt och Marina är kluven.

– Jag tycker inte att man ska vara en ”hemmaflickvän”. Men har man gift sig så är det en annan sak, då är man en enhet, säger hon.

I höst börjar det yngsta av de fyra barnen förskoleklass. Även om inget barn kommer vara hemma på dagtid planerar Marina att fortsätta vara hemmafru.

Vad händer om det skulle bli skilsmässa? Hör Marina svara på tre frågor om livet som hemmafru i videoklippet nedanför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur tänker Marina kring sin pension och hur har familjen råd med att hon är hemma? Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.