Mälardalens högskola ändrar i sina utbildningar för att locka fler sjuksköterskor att specialisera sig.

MDH ändrar sina utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av landets specialistutbildningar för sjuksköterskor har svårt att locka studenter. Nu ser Mälardalens högskola över sina program. Några av dem kan försvinna.

Vården behöver fler specialistsjuksköterskor. Men inga Sveriges lärosäten klarar att fylla alla sina utbildningsplatser. Utbildningarna är inte tillräckligt populära.

”Fundera över vilka utbildningar som behövs”

För att komma till rätta med det pågår just nu en nationell översyn av samtliga utbildningar. På Mälardalens högskola (MDH) har man valt att gå ett steg längre och har påbörjat en egen utredning redan innan den nationella är klar.

– Vi fyller inte alla våra platser, och då måste vi fundera över vad vi kan göra åt det. Är de utbildningar som vi har de som behövs i samhället idag, säger Agneta Brav, utbildningsledare på MDH.

Vanlig examen räcker inte

På MDH har man liksom på andra lärosäten fått signalen att det behövs fler specialistsjuksköterskor, det är därför man agerar.

– Tidigare kanske det räckte med en sjuksköterskeexamen, nu gör det inte alltid det. Vården blir allt mer specialiserad, säger Agneta Brav.

Tidigare antagning

Utredningen ska pågå fram till 2019. En konkret åtgärd är dock redan på plats. För att göra det lättare för sjuksköterskor att få tjänstledigt för att studera har man tidigarelagt antagningen.

– Tidigare fick man besked att man kommit in någon gång runt den tolfte juli, och det är så sent att det blir svårt för verksamheterna att skaffa vikarier, säger Agneta Brav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.