Sörmland vill anställa 90 specialistsjuksköterskor, det kommer man inte att klara i år. Foto: Anders Wiklund/TT

Akut brist på specialistsjuksköterskor – facket vill se högre löner

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands landsting vill rekrytera 90 stycken specialistsjuksköterskor. Men räknar bara med att kunna anställa 20 per år.

Bristen på specialistsjuksköterskor är stor i hela Sverige. Det finns alldeles för få för att täcka behoven. Vårdförbundet varnar för att det kan få konsekvenser för patienterna.

– Om det är brist på operationssjuksköterskor kan det hända att operationer ställs in. Inte om du blir akut sjuk, men du kanske får gå med din utslitna höftled, säger Lena Lindh, ordförande i vårdförbundet i Sörmland.

Lena Lindh.

För dåligt betalt

Enligt henne beror bristen på att det lönar sig för dåligt för sjuksköterskor att specialisera sig.

– Att läsa en specialistutbildning kostar pengar och det generar inte så mycket mer i lön. Man betalar för en utbildning som många arbetsgivare vill ha men inte är beredda att betala för, säger Lena Lindh.

Mer än lön

Monika Samuelsson, sjukvårdsdirektör på Sörmlands landsting, vill inte diskutera lönenivåer, men säger att lön inte är det enda sättet att attrahera specialistsjuksköterskor.

– Lön är en del, förutom det så jobbar vi mycket med att titta över arbetsuppgifter, karriärvägar och kompetensmodeller, säger hon.

Betalar utbildningen

För att få fler specialistsjuksköterskor erbjuder sig landstinget att betala ut full lön till sjuksköterskor under utbildningstiden. Det finns dock ett motkrav. Den som går utbildningen förbinder sig att jobba kvar för landstinget i två år.

Enligt Vårdförbundet är det ett kortsiktigt krav. Om fler vårdgivare börjar bekosta specialistutbildningar utan motkrav är det något alla tjänar på, menar facket.

– De här specialistsjuksköterskorna behövs ju över hela landet, säger Lena Lindh.

Valuta för skattepengar

Enligt Monika Samuelsson är det dock inte aktuellt att slopa det kravet.

– Vi betalar deras utbildning med skattemedel. Då är det bra om medlen går tillbaka till våra patienter genom att de som vi utbildat jobbar kvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.