Läkarförbundet har gått ut och kritiserat gratisvården på nätet. Nu uttalar sig Strandhäll (S) i frågan. Foto: TT

Gratis nätläkare i Sörmland kan leda till lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli slut på gratis läkarbesök på nätet. Det meddelade sjukvårdsminister Annika Strandhäll efter kontroversen kring Doktor.se:s etablering i Vingåker.

Etableringen gör att alla besök i till företagets app formellt räknas som ett besök på en vårdcentral i Sörmland. Eftersom Sörmland avskaffat patientavgiften blir besöken därför gratis.

Samtidigt är det hemlandstingen som ska stå för kostnaden. I praktiken innebär det att en person i Stockholm kan göra ett gratis läkarbesök via Doktor.se, samtidigt som Stockholms landsting får betala ersättning till vårdföretaget.

Ska inte kringgå avgifter

Nu har sjukvårdsminister Annika Strandhäll öppnat för att ändra lagen så att vårdföretag inte ska kunna kringgå patientavgifterna.

– Om det visar sig att de lagar vi har inte möjliggör för landstingen att driva sjukvården på ett rimligt sätt måste vi självklart överväga om de behöver ändras. Det är jag alltid redo att göra. Men jag vill vara tydlig med att det här i första hand är en fråga för landstingen att lösa, säger hon i en intervju med SvD.

”Grovt överdrivet”

Sörmlands finanslandstingsråd Monica Johansson (S) anser att problemen har överdrivits. Så många patienter från andra landsting som utnyttjar avgiftsfriheten i Sörmland är det inte, menar hon.

– Jag tror att man grovt överdriver att det skulle vara en så stor tillströmning. Det vi ser är att det är en stor ökning av digitala vårdbesök överlag, det är många som efterfrågar det. Sedan är det ett bekymmer att det inte finns något system för hur vi ersätter varandra mellan landstingen, säger hon.

Positiv till lagändring

Hon tror dock att en lagändring skulle kunna lösa problemet.

– Den enklaste vägen är att vända på det så att patienterna får betala den avgift som finns i deras hemlandsting, då är problemet ur världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.