Mälarsjukhuset i Eskilstuna får kritik för vården av kvinnans ben. Foto: TT

Missade ett trappsteg – fick amputera benet efter vårdmiss

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Strängnäs sökte vård fyra gånger innan en fraktur runt fotleden hittades. Ett år senare tvingades hon amputera benet. Nu får vårdcentralen i Strängnäs och Mälarsjukhuset kritik från IVO.

– Jag är jätteglad för att de har lyssnat på det jag har sagt. Men jag får aldrig mitt ben tillbaka, säger kvinnan till SVT.

Under våren 2016 uppsökte en kvinna i 70-årsåldern vårdcentral för värk och svullnad i foten efter att ha snubblat i trappan. Hon blev då ordinerad värktabletter.

Efter fortsatt värk besökte kvinnan akuten på Mälarsjukhuset. Där fick hon starkare värktabletter, men röntgen uteblev. Efter ytterligare två besök på akuten hittades en fraktur runt fotleden och kvinnan fick då en gipsskena.

Infektion efter operation

I slutet av året blev hon sedan opererad, men då det blev en infektion i såret fick benet senare amputeras. Händelsen anmäldes enligt lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Nu har myndigheten kommit fram till att vårdcentralen har brustit i sin initiala handläggning av patientens skada och att det kan ha bidragit till en försenad diagnos och behandling. Man beslutar även att Mälarsjukhuset inte har gett patienten sakkunnig och omsorgsfull vård och behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.