En man som misstänks för inblandning i stormningen av Makedoniens parlament 2017 har gripits på Skavsta flygplats i Nyköping. Foto: SVT/ Erik Grönlund, TT

Misstänkt terrorist greps på Skavsta – kan utlämnas till Nordmakedonien

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har gripit en man som misstänks för terroristbrott i samband med att dåvarande Makedoniens parlament stormades av nationalister i april 2017.

Det var den 27 april 2017 som drygt 200 nationalistiska demonstranter tog sig in i parlamentsbyggnaden. Flera personer, bland annat den socialdemokratiske ledaren Zoran Zaev som strax därefter valdes till landets premiärminister, skadades i samband med stormningen.

Internationellt efterlyst

Nu har alltså en 39-årig man gripits i Sverige, misstänkt för inblandning i stormningen. Han var efterlyst av Interpol skäligen misstänkt för terroristbrott och stoppades på Skavsta flygplats dit han anlände söndagen den 7 april.

39-åringen misstänks enligt Interpol ha varit en av 68 personer som under stormningen kastade stolar och hotade politiker, parlamentsanställda och journalister till livet.

Har tidigare jobbat i Sverige

Enligt efterlysningen ska mannen vara medborgare i Nordmakedonien, som landet numera heter, men han reste med handlingar från ett annat europeiskt land där han själv säger sig bo. Han har även ett svenskt personnummer eftersom han har jobbat i Sverige. I förhör med svensk polis har han förnekat att han skulle ha något med stormningen av parlamentet att göra.

Men svensk åklagare har begärt att han ska anhållas, och Nyköpings tingsrätt har bestämt att anhållandet ska kvarstå eftersom det finns en risk att han annars skulle fly. Nordmakedonien vill att mannen ska utlämnas.

– Just nu väntar vi på att få in en framställning från Nordmakedonien om utlämning, säger åklagaren Neela Frisell vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Han riskerar 20 års fängelse om en makedonsk domstol finner honom skyldig till det han misstänks för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyköping

Mer i ämnet