På en av de kvarlämnade spirorna har man hittat 22-åringens blod. Hör en rekonstruktion av utdrag från polisförhöret. Foto: SVT Design/Polisen

Misstänkte 22-åringen i polisförhör: ”Jag kände mig girig”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte 22-åring som står åtalad för stölden i Strängnäs domkyrka erkänner att han var i kyrkan dagen då kuppen begicks. Men han förnekar att han stulit några regalier.

På torsdagen åtalades en 22-årig man misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli då kungliga begravningsregalier värda 65 miljoner kronor stals.

Glaset till den monter där föremålen var inlåsta hade krossats och i anslutning till domkyrkan hittade polisen senare en slägga.

Alla föremål blev inte stulna. Kvar i montern låg bland annat en spira där polisen senare hittade spår av mannens blod.

Motstridiga uppgifter

22-åringen erkänner att han befann sig i kyrkan då stölden begicks, men förnekar att han stulit några regalier. I polisförhör har han sagt att han gick in i rummet där regalierna fanns eftersom han hörde höga smällar och ”blev nyfiken”. Han säger också att han såg ”aktivitet” i rummet och tryckte upp sig mot en vägg för att inte synas.

Att hans blod fanns på spiran förklarar han med att han skadade sig när han sträckte in handen genom hålet i det krossade glaset för att ta spiran.

– Jag tänkte att jag skulle ta den men sedan ångrade jag mig. Jag kände mig girig, säger 22-åringen i förhöret.

Åklagaren: ”Inte trovärdig”

Han säger också att han ”hade adrenalin” och först när han var på väg ut ur rummet märkte att handen var blodig.

Men mannen har lämnat motstridiga uppgifter. I ett inledande förhör hävdar han att han inte varit i Strängnäs på flera år sedan han var liten.

– Den förklaring han har lämnat menar vi helt enkelt inte är trovärdig, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Hör en rekonstruktion av polisförhöret med 22-åringen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet