Hör åklagare Reena Devgun berätta om bevisningen i fallet. Foto: Polisen/TT

22-åringen åtalas misstänkt för domkyrkokuppen i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som misstänks ha stulit begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka åtalas nu för grov stöld och försök till grov stöld.

22-åringen, som är hemmahörande i Åkersberga, har suttit häktad sedan september. Nu åtalas han vid Eskilstuna tingsrätt misstänkt för den grova stölden. Han har i förhör nekat till brott.

Det var i somras som två personer bröt sig in i en monter i Strängnäs domkyrka och stal en begravningskrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX och en krona som tillhört drottning Kristina den äldre. Tjuvarna flydde sedan från Strängnäs i en båt.

Åklagare Reena Devgun Foto: Marcus Ericsson / TT

Fortfarande försvunna

De stulna föremålen har enligt den andra åklagaren Isabelle Bjursten ännu inte hittats. Hennes jobb blir att fortsätta utredningen och leta efter regalierna.

– Hopp ska man alltid ha. Jag hoppas att vårt arbete ger utdelning, säger hon.

Åklagarna arbetar brett med olika teorier om vad som kan ha hänt med regalierna. Om det lutar åt någon särskild teori vill de inte kommentera. Men de medger att det finns en risk att regalierna inte finns kvar i landet.

– Det går inte att utesluta att föremålen har lämnat Sverige, säger Filippo Bassini, gruppchef för polisens nationella operativa enhet med ansvar för artskydd och kulturarvsbrott.

Regalierna är efterlysta och den svenska polisen samarbetar med bland annat Interpol för att komma dem på spåren.

– Det är en global operation, säger Bassini.

Gången utanför utställningsrummet där stölden genomfördes. På golvet har polisens tekniker markerat för bland annat bloddroppar. Foto: Polisens förundersökning

Värderade till 65 miljoner

Enligt åtalet är de tre föremålen som stulits värderade till 65 miljoner kronor och tillhör Strängnäs Domkyrkoförsamling med Aspö. 22-åringen åtalas också misstänkt för försök till grov stöld, då han ska ha försökt stjäla ytterligare föremål. Det handlade om två spiror och ytterligare ett riksäpple värderade till sammanlagt 26,5 miljoner kronor.

22-åringens DNA fanns på flera platser i domkyrkan och på en cykel som använts av gärningsmännen, enligt åtalet. Dessutom fanns hans blod på en av spirorna. Åklagaren menar att gärningen måste ha föregåtts av en betydande planering.

Sopsäck hittades utanför domkyrkan

Som bevisning har åklagaren förutom DNA-spåren bland annat lagt fram vittnesförhör och analys av en rulle med sopsäckar som hittats i den misstänktes bil. En sopsäck av den här rullen har hittats i en buske utanför domkyrkan. En slägga har också hittats i anslutning till domkyrkan.

Åklagaren bedömer stölden som särskilt grov eftersom den varit av särskilt farlig art på grund av att den varit planerad. Att den inneburit ett angrepp mot en viktig institution, som hålls tillgänglig och obevakad på grund av allmänintresset, menar åklagaren är av särskilt hänsynslös art.

Enligt åklagaren krossades glasmontern med de värdefulla föremålen i med hjälp av en slägga. Foto: Polisens förundersökning

Det stora och kulturhistoriskt sett oersättliga ekonomiska värdet på föremålen är också något som gör att gärningen bedöms som grov.

-  Min klient förnekar att han ensam eller tillsammans med andra har planerat och genomfört den här kuppen, säger 22-åringens försvarsadvokat Johan Eriksson.

Rättegången mot den misstänkte väntas ta tre dagar, inklusive en syn i Strängnäs.

22-åringen står sedan i augusti förra året åtalad misstänkt för en annan stöld med ett liknande tillvägagångssätt. I det fallet stals kläder från en butik i Vaxholm och tjuvarna lämnade brottsplatsen i en båt. Den rättegången är tänkt att starta den 28 januari.

Vid lunchtid höll polis och åklagare presskonferens om åtalet. SVT Nyheter sände direkt och du kan se den i efterhand på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.