Foto: TT

Moderaterna i Eskilstuna och Nyköping: Utred slöjförbud i grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt utspel säger Moderaterna i Nyköping och Eskilstuna att de vill se en utredning av slöjförbud i för- och grundskolan.
– Ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång, säger Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Jari Puustinen från Moderaterna, som sitter i den styrande majoriteten i Eskilstuna tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet, och Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping, att riksdagen bör utreda förutsättningarna för ett slöjförbud i förskola och grundskola.

”Skydda barn från hedersförtryck”

M-politikerna vill även att Eskilstuna och Nyköping i väntan på en sådan utredning bör gå före och utreda förutsättningarna för kommunerna att införa ett förbud.

– Ett större ansvar måste tas för att skydda barn från hedersförtryck och en del i detta är att vidta åtgärder för att minderåriga flickor inte ska utsättas för förtryck under skoltid. På så sätt får vår skolpersonal också en tydlig politisk riktlinje i en svår fråga, säger oppositionsrådet Anna af Sillén, enligt pressmeddelandet.

Och förslaget om att utreda frågan om slöjförbud på skolor är något som välkomnas av Sverigedemokraterna i Eskilstuna.

– Sverige har kommit långt i kampen för kvinnors rättigheter och det är nu dags att stå upp för de svenska värderingarna och tydligt markera mot de unkna kvinnovärderingar slöjan står för, säger Kim Fredriksson (SD), oppositionsråd i Eskilstuna.

”Barn ska få vara sig själva”

Mona Kanaan (S), som är ordförande i grundskolenämnden i Eskilstuna, säger att hon sätter barnen i första hand.

– Vi behöver titta på vad diskrimineringslagen och barnkonventionen säger om det här. Vi vill att barnen ska gå till skolan och att de ska få vara sig själva. Konsekvenserna av ett förbud skulle kunna bli att vi utesluter vissa barn.

Kommunalråd Jimmy Jansson (S) tror också att det kan finnas svårigheter rent praktiskt.

– Religiöst påtvingande av barn är djupt osunt, men sedan finns det risk för att ett förbud leder till att det ploppar upp religiösa friskolor eller att man struntar i skolplikten, säger han.

L-kritik mot förslaget

Även Liberalernas gruppledare i Eskilstuna Stefan Krstic är kritisk till förslaget.

– Det är ointressant vad flickor har på huvudet, men mer intressant vad de har inuti skallen. Förbud är inte rätt väg att gå, även om vi anser att slöjan är en symbol som inte främjar jämställdhet och flickors rättigheter, säger Stefan Krstic, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Moderaterna i Göteborg och Västerås kommit med liknande förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer