Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT

Moderaterna i Nyköping vill ha politiskt samarbete kring kraftledning

Publicerad

Moderaterna i Nyköping vill se ett samarbete över partigränserna kring den kraftledning som Vattenfall vill dra genom Sörmland till SSAB i Oxelösund.
Men kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) menar att det redan pågår diskussioner mellan partierna.
– Jag förstår inte riktigt vad som avses med det, säger han.

Oppositionsrådet Anna af Sillén (M) föreslår att samtliga partier för samtal för att värna Nyköpings intressen i processen kring kraftledningen, som Vattenfall har föreslagit att dra från Hedenlunda i Flen via Katrineholm och Nyköping och fram till Oxelösund. 

– Vi ser ett behov av att både hantera den här frågan om kraftledningen till SSAB, men också att förbereda oss för kommande infrastruktur när det gäller el- och kraftförsörjning till Nyköping. Att vi och Nyköping förbereder oss, säger hon.

Hon menar att det är viktigt att elen dras fram klokt.

– Jag kan tycka att man i betydligt större utsträckning gör en markdragen utredning. Vi måste tänka klokt kring markanvändningen. Det här blir stora ingrepp på enskilda människors mark och det måste vi ta ett ansvar för.

“Det har vi gjort flera gånger”

Urban Granström (S) menar att diskussioner redan förs mellan partierna.

– Jag förstår inte riktigt vad som avses med det. Partierna diskuterar sinsemellan redan nu. Det har vi gjort flera gånger, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer