Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommentera Anders Ygemans uttalanden om utsatta områden, och huruvida andel med utomnordisk bakgrund ska vara ett kriterium för att ett område ska klassas som utsatt. Johansson besökte flera stadsdelar i Eskilstuna på tisdagen. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Morgan Johansson (S) tonar ner Ygemans utspel om utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Under ett besök i Eskilstuna på tisdagen tonade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson ner ministerkollegan Anders Ygemans uttalande kring att etnicitet skulle kunna vara ett kriterium i klassningen av utsatta områden.

Morgan Johansson (S) besökte bland annat Årby i Eskilstuna för att få en bild av både staden och dess stadsdelar.

Flera områden i Eskilstuna är klassade som så kallade utsatta områden av polisen och i en intervju i Dagens Nyheter i helgen öppnade migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) för att etnicitet ska vara ett av flera kriterier när man ska definiera den typen av områden.

Men Morgan Johansson tonar ner ministerkollegans utspel, och kritiken som det har fått.

– Jag tror att hans uttalanden har litegrann förvanskats, säger han.

Andel utomnordiska

Anders Ygeman menade i DN-intervjun att 50 procent skulle kunna var en siffra att utgå ifrån, om andel av befolkningen med utomnordisk bakgrund läggs in som ett av flera kriterium i klassningen av utsatta områden.

– Han berörde en siffra, men jag vill inte säga några särskilda siffror, säger Morgan Johansson och fortsätter:

– Inriktningen bör vara att vi ska bryta segregeringen, och gör man det kommer man också att få en situation där man har ett mer blandat boende. Det tror jag är en riktig väg att gå.

Hör Morgan Johanssons resonemang kring Ygemans utspel i videoklippet ovanför.

SD: Skapar förvirring

Även Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson fanns på plats i Eskilstuna under tisdagen. Han menar att det skapar förvirring när migrations- och integrationsministern säger en sak – och justitieministern en annan.

Jag tror att Ygeman och Johansson sällan drar jämnt. Här får man fundera på vem man ska lyssna på, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, tycker det blir svårt att veta vem man ska lyssna på – Morgan Johansson eller Anders Ygeman. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.