Flygplanen lämnade Sverige under tisdagsmorgonen. Foto: Saab

MSB skickar två vattenskopande flygplan till Grekland – utgår från Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Två vattenskopande brandflygplan som MSB har i beredskap kommer att skickas till Grekland, där skogsbränder nu åter rasar. De skickas efter en begäran av Grekland via EU:s civilskyddssamarbete.

Planen är stationerade vid Skavsta utanför Nyköping och lämnade flygplatsen på tisdagsmorgonen för att påbörja resan till Grekland. De ska bland annat bistå i släckningsarbetet vid bränder utanför Aten.

Finns fyra plan totalt

Totalt finns fyra plan redo under skogsbrandssäsongen och beredskapen i Sverige kommer fortsatt att vara god enligt MSB.

– När vi gör bedömningen att skicka plan så är det viktigt att vi behåller en god beredskap i Sverige. Brandrisken är i nuläget väldigt låg i Sverige och vi har flygande resurser att använda om det skulle behövas, säger Carl Lindberg från MSB, projektledare för den aktuella insatsen.

I klippet nedan visas bilder från juni 2020 då två nya brandflyg presenterades vid Skavsta flygplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sveriges nya brandflygplan ger en visningstur på Skavsta i klippet ovan. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.