Två flygplan till av typen Fire boss kommer att placeras på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Foto: Saab

Ytterligare två vattenbombande plan till Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Två finns redan på plats och nu kommer ytterligare två brandbekämpande flygplan att placeras på Skavsta flygplats. Anledningen är att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tror att behovet av stöd vid skogsbränder kommer att öka.

Det var i april 2020 som beskedet om de första planen kom. Två amerikansktillverkade, mindre vattenskopande plan skulle placeras vid Saab:s anläggning på Skavsta flygplats strax utanför Nyköping.

Ett par månader senare presenterades flygplanen för pressen och under sommaren utförde de skarpa uppdrag i samband med olika skogsbränder.

– Efterfrågan på stöd kommer förmodligen fortsätta att öka de närmsta åren och det behöver vi kunna möta upp. Klimatförändringar gör att problemen med skogsbränder riskerar att bli ännu större i framtiden. Detta i kombination med att mindre skopande flygplan är en resurs som många länder i norra Europa i dag saknar gör att vi ser behov av ytterligare två flygplan, säger Camilla Asp, MSB:s generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Alla fyra plan ska i utgångsläget finnas i Nyköping men kan vid behov även baseras på andra orter. Avtalet för de två nya planen gäller under åren 2021-2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sveriges nya brandflygplan ger en visningstur på Skavsta i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.