Det blir reducerad SL-trafik från Gnesta även under hösten. Foto: SVT

MTR:s löfte till pendlarna i Gnesta: Nya lokförare ska anställas

Uppdaterad
Publicerad

Den reducerade SL-pendeltrafiken mellan Gnesta och Stockholm fortsätter även under hösten. Gnesta kommun ställer fortsatt krav om fullskalig trafik på de ansvariga regionerna och på MTR.

MTR har tidigare haft som mål att gå tillbaka till full trafik nu i höst, men på grund av personalbrist har det tidigare meddelats den kommer att vara reducerad till 90 procent. Under sommaren har det varit ännu lägre, vilket lett till att MTR fått betala viten till Region Stockholm. 

MTR: 96 nya lokförare

Men nu kommer ett löfte om nyanställning av lokförare och full trafik från 1 november. Enligt MTR ska 96 nyutbildade lokförare vara redo att tas i tjänst i mitten av januari 2024.

Stor andel pendlare

Ungefär 4 500 av kommunens 11 600 invånare pendlar dagligen till arbete eller skola. Det är ett faktum som kommunalrådet Anna Ekström (M) trycker på i samtalen med MTR, Region Stockholm och Region Sörmland.

– Vardagen ska fungera för våra medborgare, man ska kunna ta sig till skola och jobb utan att behöva fundera på om tågen går som de ska, säger hon.

Klippet nedan visar när pendlarna i början på sommaren lämnade in en protestlista till ansvariga politiker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar Diana Ekström Ho över kravlistan till Anton Fendert (MP). Foto: Albin Aghamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.