Museijärnvägarna slipper avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om att tvingas betala flera hundratusen i avgifter är undanröjt. Det innebär att många museijärnvägar, som exempelvis ÖSlJ i Marifred, kan fortsätta sin verksamhet.

– Det har hamnat på en rimlig nivå nu, säger Örjan Karlsson ordförande i Östra Södermanlands järnväg, ÖSlJ.

Regeringen bestämde för några år sedan att Transportstyrelsen, som kontrollerar järnvägen, skulle vara självbärande ekonomiskt. Följden blev att Transportstyrelsen höjde flera avgifter för de som bedriver järnvägstrafik.

För museijärnvägar betydde de nya reglerna att en förening kunde bli skyldig att betala flera hundratusen kronor i avgifter varje år. Små föreningar kanske inte ens hade så stora inkomster.

När Transportstyrelsen utredde avgifterna förbisåg man helt enkelt effekterna för små trafikutövare, som museijärnvägar. Efter förhandlingar mellan Transportstyrelsen och Museibanornas riksorganisation så har nu en del avgifter försvunnit och andra avgifter har sänkts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.