Blåmusslan är naturens eget reningsverk. Foto: SVT

Musselodlingar ska rena skärgården

Publicerad

Musslor är kända för sin goda förmåga att städa i haven. Nu har musselodlingar satts ut på ett tiotal platser i Trosas skärgård som en del av ett större forskningsprojekt.

Det treåriga forskningsprojektet drivs av föreningen Ecopelag och studien handlar om blötdjurens förmåga att minska övergödningsproblemen i Östersjön.

Forskarna vill ta reda på om blåmusslor, med sin förmåga att filtrera näringsämnen i vattnet, kan förbättra vattenkvaliteten i det övergödda innanhavet.

Letar efter lämpliga livsmiljöer

I början av juni sattes de första musselodlingarna ut på försök för att se var de trivs bäst i Trosas skärgård. Senare ska det undersökas hur man ska gå till väga för att föra tillbaka musslornas uppsamlade näringsämnen i ekosystemet igen.

– Det är en spännande forskningssatsning med syfte att lösa övergödningsproblematiken i Östersjön. Det är intressant för oss som skärgårdskommun, säger Stefan Björnmalm (C), ordförande i Kommunstyrelsens ekoutskott i Trosa, i ett pressmeddelande.

Trosa kommun bidrar med delfinansiering av musselodlingarna under hela projekttiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.