Hur fungerar sprejet som häver överdoser? Hör Annette Gjers berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Nu erbjuder Sörmland nässprej som ska rädda liv vid överdos

Uppdaterad
Publicerad

Färre ska dö av överdoser. Det är målet med den nässprej som regionen nu delar ut till missbrukare i länet. Under de veckor som det varit möjligt att hämta nässprej har regionen redan sett effekt.

– Vi vet att det har räddat ett liv, det känns bra, säger Annette Gjers som är vårdenhetschef på beroendecentrum i Eskilstuna.

Totalt dog 314 personer av överdos i Sörmland mellan år 2000 och 2019, det enligt siffror från Socialstyrelsen. 2012 dog 30 personer, vilket är den högsta siffran under perioden. Sedan dess har antalet minskat.

Ett sätt att hindra dödliga överdoser är med en nässprej, som exempelvis Naloxon, som verkar som ett motgift mot opioider. 2019 uppdaterade Socialstyrelsen riktlinjerna för stöd vid missbruk och beroende. I dessa finns nu rekommendationer att göra sprej mot opioidöverdos tillgängligt för personer som har risk att dö av överdos.

Pandemin försenade

Enligt Socialstyrelsen finns nässprej som häver opioidöverdoser tillgängligt i 18 av Sveriges regioner sedan tidigare. På grund av pandemin har utdelningen i Sörmland blivit försenad, men i mitten av mars anslöt sig regionen till listan. Västmanland och Dalarna och uppgett att de planerar att börja arbeta med sprejen under 2021.

Sprejen delas ut till personer som är inskrivna i regionens beroendemottagningar och sprututbyte.

– Syftet är att rädda liv, säger Annette Gjers.

Hur fungerar sprejen och finns det någon risk att missbruket ökar om det finns ett motgift? Se Annette Gjers berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.