Foto: Per Karlsson

Nattvandrande somaliska kvinnor lugnar Brandkärr

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen ”Kvinnors utvecklingsgrupp” hade precis startat då det utbröt oroligheter i Brandkärr i Nyköping. Då började de nattvandra för att skapa lugn.

– Vi träffade några ungdomar som verkade okej. Vi sa ”hej” och de sa ”bra, ni är bra”, säger Shamso Nuur Oddwaay en av nattvandrarna.

Fördomar om Brandkärr

Kvinnorna berättar att de ibland hör, vad de kallar, fördomar om Brandkärr. Själva trivs de i området och tycker de att det är ett bra ställe att bo på.

Somalier i Sörmland

Men har Brandkärr fått ett oförtjänt dåligt rykte då?

– Nej, det har varit oroligheter, men vi måste sudda bort fördomarna nu, säger Halimo Hassan Ali.

– Vill skapa trygghet här och inte känns oss otrygga, fyller Shamso Nuur Oddwaay i.

Men blir det tryggare nu då tror ni?

– Ja, absolut. Det är tryggare och finare. Du har ju varit här hela dagen, vad tycker du själv? Visst är det fint? säger Halimo Hassan Ali.

Fint somaliskt område

– Det är ett jättefint ställe tycker jag, jag är glad för att bo i Brandkärr och jag har aldrig bott så här i Somalia, säger Makiiko Mohamed Abdi.

Strax efter att vi lämnat Brandkärr för natten bryter en mindre eldsvåda ut, som de somaliska nattvandrande kvinnorna upptäcker. De larmar räddningstjänsten som kommer och släcker branden innan den får spridning till intilliggande byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somalier i Sörmland

Mer i ämnet