Foto: Per Karlsson

De vill att somaliska kvinnor ska ta för sig

Uppdaterad
Publicerad

Somaliska kvinnorna startade förening för att kvinnorna ska lära sig att ta för sig i samhället, synas och göra sina röster hörda.

I vår serie om somaliers situation i Sörmland beger vi oss i dag till Brandkärr i Nyköping där näst flest somalier i länet bor. Där startade några somaliska kvinnor i våras föreningen ”Kvinnornas utvecklingsgrupp” som i dag har drygt 50 medlemmar och fler tillkommer hela tiden.

”Mest utsatta i samhället”

Somalier i Sörmland

– Somaliska kvinnor är de mest utsatta i det svenska samhället. Jag tror att den här föreningen kan hjälpa dem att göra sin röst hörd, säger Ifra Ali i föreningen Kvinnors utvecklingsgrupp.

Hur menar du när du säger att de är de är mest utsatta?

– Det finns så många fördomar om somaliska kvinnor, säger Ifra Ali.

Som att de inte vågar, vill eller får delta i samhället?

Ja, för jag tror att många vågar men inte vet hur, säger Ifra Ali

Ifra Ali kom själv till Sverige som liten och hon känner sig trygg i det svenska språket, kulturen och samhället men hon är medveten om att alla inte gör det, speciellt inte de som är nyanlända. Därför vill hon gärna förmedla sina kunskaper och erfaranheter hon hoppas andra kvinnor vill göra det samma.

Idrott, simskola, cykelträning och filmkvällar

Tanken är att kvinnorna i samband med bland annat idrott, simskola, cykelträning och filmkvällar ska kunna samtala, diskutera och utbyta erfarenheter. Kvinnorna ska få verktyg att förverkliga sig själv genom utbildning, på arbetsmarknaden, privat och på fritiden, så att de blir synliga och hörda i samhället.

Osynliga i samhället

En som tycker att somaliska kvinnor är osynliga i samhället och som vill bidra med sina erfarenheter är Sahro Hashi. För att integrera sig själv har hon skaffat nya ickesomaliska vänner, pluggar på komvux, jobbar som personlig assistent och spelar tennis.

– Jag tycker att våra kvinnor är jättestarka och kloka, men de behöver någon som plockar upp dem och hjälper dem rätt, för man har ju ofta ett dåligt självförtroende när man inte kan språket så bra, säger Sahro Hashi.

Få fart på kvinnorna

Sahro Hashi tänker att hennes erfarenheter och de diskussioner de kommer att ha i föreningen kommer att få fart på kvinnorna och deras kreativitet och de kanske till och med kommer få riktiga aha-upplevelser.

– När man diskuterar och ställer frågor utvecklas hjärnan och då kanske man börjar tänka att ”jaha, jag har ju förmågan och jag kan göra det här och det där, så varför gör jag inte det?” säger Sahro Hashi.

Även andra kvinnor är välkomna

Kvinnornas utvecklingsgrupp startade utfirån att de somaliska kvinnorna inte riktigt kände sig hemma i de föreningar som fanns sen tidigare i Brandkärr. Och även om alla medlemmar nu är från Somalia vänder man sig även till andra kvinnor i området och i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somalier i Sörmland

Mer i ämnet