Nattvandrare för en säkrare Fröslunda. Foto: SVT

Nattvandrare ska stoppa buset i orolig stadsdel

Publicerad

Under den senaste tiden har Fröslunda i Esklilstuna drabbats av oroligheter. Allt från narkotikahandel och gängbildning till överfall av väktare.

Nu pågår ett arbete för att öka tryggheten och gemenskapen i området. Bland annat genom att före detta kriminella i föreningen X-Cons nattvandrar i området tillsammans med Fröslundabor.

– Vi har bott här sedan 60-talet och det har aldrig varit så hemskt som det är nu, säger Mirjana Dimovska, som deltar i nattvandringarna.

Nattvandringarna startade i december förra året och genomförs en gång i månaden. Just denna fredagskväll är det 15 personer som nattvandrar.

”Folk är jätterädda”

– Det är inte så dåligt för folk är ju rädda. Folk är jätterädda. Det händer ju att jag inte heller går ut på kvällarna för att man vill inte vara ensam här på torget. Det var ju en väktare som blev överfallen här halv sex på kvällen, säger Vasti Ezelius som bott i Fröslunda i två år.

Nattvandringarna handlar i första hand om att möta ungdomar som är sent ute på kvällarna.

– Först och främst går vi som medmänniskor. Vi ska finnas till för alla här på torget, säger Fidan Cileli, från den ideella organisationen X-Cons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.