”Situationen är allvarlig, men inte ohanterbar”, säger Jimmy Jansson (s) Foto: SVT

Kommun och polis samarbetar för tryggare stad

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete mellan polis och kommun ska göra Eskilstunas utsatta områden tryggare. Fokus ligger på områden som Fröslunda och Skiftinge, där polisen nu bland annat ska ta i hårdare mot busåkande mopedister.

Samarbetet ska främst fokusera på fyra områden i Eskilstuna: Årby, Skiftinge , Fröslunda och Lagersberg – där de tre sistnämnda nyligen hamnade på polisens lista över de 53 mest utsatta områdena i Sverige. Tanken är att kommunen ska gå in med sociala insatser för att motverka att barn och unga faller in i brottslighet, och polisen ska satsa hårdare på att hitta och gripa de personer som begår brott.

Omvärderar varje år

Just nu fokuserar man alltså på de fyra ovan nämnda områdena, men varje år ska en ny bedömning göras av vilka områden som har det största behovet av riktade insatser.

LÄS OCKSÅ: ”Törs knappt gå ut på kvällarna – folk är galna”

– Oftast är det oroshärdar som går att släcka, och då kan man rikta om insatserna till en annan del av staden. Man lägger kraft och krut på de stadsdelar där det behövs mest för stunden, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (s) till P4 Sörmland.

”Halvera användningen av cannabis”

Polisen och kommunen pekar särskilt på problem med narkotikalangning, vilket enligt polisen leder rakt in i gängmiljöer. Kommunen och polisen sätter därför ett konkret mål är att halvera ungdomars användning av cannabis. Mellan 2016 och 2019 hoppas kommunen också kunna ”bryta loss minst 15 unga individer från riskfaktorerna som kriminella gängbildningar innebär”. Ett mål som Jimmy Jansson ser som realistiskt.

– Det är ett väl avvägt mål, men också ett ambitiöst mål. Sen kanske vi inte träffar mitt i prick direkt, säger han.

Mopeden pekas ut

Något som polisen ser som ett särskilt problemområde är mopeder som används för kriminella ändamål, bland annat som transportmedel av knark och vapen på uppdrag av äldre kriminella.

– Mopeden är ju ett vanligt flyktfordon vid allvarliga brott, som till exempel värdetransportrån. Och sen är det ett jädra buskörande i våra stadsdelar, och det bidrar till otryggheten. Så de individer som håller på på det sättet har en del att svara för, säger Jimmy Jansson.

Polisen ska därför ta i hårdare mot buskörare, och ha riktade trafikkontroller.

Det förnyade samarbetet mellan kommun och polis klubbades igenom av kommunfullmäktige på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.