”Törs knappt gå ut på kvällarna – folk är galna”

Uppdaterad
Publicerad

Misshandel av en väktare och skottlossning. Invånarna i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna är oroliga och drar sig nu för att gå ut på kvällarna efter den senaste tidens oroligheter.

Det var minst sagt oroligt i Fröslunda under den gångna veckan och under helgen hade polisen förstärkt bevakning i området.

LÄS OCKSÅ: En person skjuten i Fröslunda

En stärkt bevakning som nu fortsätter.

– Vi såg över vilken resurs vi kunde sätta till i Fröslunda och kommer göra nya bedömningar och se vilken resursförstärkning vi kommer ha. Vi kommer ha områdespoliser som börjar jobba denna vecka i Fröslunda och söderut så förstärkning kommer det att bli. Men det hade det blivit i vilket fall som helst, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist.

Hur länge kommer ni ha förstärkt bevakning i Fröslunda?

– Områdespoliserna kommer fortsätta jobba i Fröslunda och söderut och vår samverkan med aktörerna i området fortsätter.

Polisen jobbar också på lång sikt med att skapa trygghet i de utsatta stadsdelarna.

– Att synas kan vara trygghetsskapande, men ska man komma tillrätta med saker och ting måste man utveckla den här samverkan med olika aktörer och hantera olika informationer så att alla drar åt samma håll. Ordningsstörningar och brott som sker i en stadsdel, social oro i förlängningen, är inte bara polisens ansvar. Det är mitt jobb att se till att ansvaret fördelas så det blir lätt för alla, säger Thomas Bergqvist.

”Törs knappt gå ut”

De vi träffar i Fröslunda centrum under måndagsförmiddagen uttrycker en stor oro över utvecklingen i området. Leif Willix har nyligen flyttat tillbaka till Eskilstuna efter många år i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Väktare överfallen av maskerat gäng

– Utvecklingen ser inte så lovande ut. Jag är född här och bodde här i 30 år innan, men då var det lugnt. Men på de 40 åren som jag varit i Stockholm har det hänt en del, säger Leif Willix.

Är du rädd för att gå ut om kvällarna?

– Man blir lite rädd och törs knappt gå ut på kvällarna. Man vet att folk är galna och skjuter varandra, de kan hoppa på en när som helst.

”Går inte gärna ut”

Inga-Britt Larsson bor i en villa på andra sidan av Skogstorpsvägen jämfört med Fröslunda Centrum.

LÄS OCKSÅ: Polisen: ”Hoppas vuxna kan ta ställning för sitt område”

– Vi har inte haft något större obehag men har ordnat med grannsamverkan nu och det verkar fungera, säger Inga-Britt.

Sedan tillägger hon:

– Men man går inte gärna ut på kvällen hit till torget i min ålder, det är inte trevligt det som händer och man känner: ”håll dig inne”, säger Inga-Britt Larsson.

LÄS OCKSÅ: Oroligheterna i Fröslunda fortsätter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.